Alles veilig en vertrouwd voor in en om je woning. Samen met onze partners staan wij voor je klaar!

Alles voor in en om de woning
Voor iedere woning
Voor iedereen
Volledig comfortabel

Herken loden waterleidingen in huis

2 minuten
-
Woningpartner
Een goed begin om erachter te komen of er loden waterleidingen in je woning aanwezig zijn is om na te gaan van welk bouwjaar de woning is. Sinds 1960 worden er namelijk geen loden leidingen meer toegepast in woonhuizen. Woon je in een woning die gebouwd is voor 1960 en heeft er in deze tijd geen grootschalige renovatie plaatsgevonden? Dan is er een mogelijkheid dat er nog loden waterleidingen aanwezig zijn.

Herken loden waterleidingen in je huis, volg onze tips en mogelijkheden

Loden waterleidingen kun je aan de onderstaande drie omschrijvingen herkennen. Bekijk de waterleiding bij jouw in huis en sluit het eenvoudig uit.

 

  • Sinds 1960 worden er geen loden waterleidingen meer toegepast of gebruikt voor woningen in Nederland. Om erachter te komen of er bij jou in huis nog loden waterleidingen aanwezig zijn dan kun je eenvoudig op bouwjaar uitsluiten of wanneer de woning voor 1960 gebouwd is en hierna niet volledig gerenoveerd is de onderstaande tips gebruiken om op een eenvoudige manier achter te komen of er loden waterleidingen bij jou in huis verwerkt zijn en/of nog aanwezig zijn.

 

  • Waterleidingen die van lood zijn zou je kunnen herkennen aan een doffe grijze kleur in een leiding die (meestal) niet egaal rond en netjes in lijn liggen. Mocht je een waterleiding aantreffen dan zou je er met een schuurpapiertje lichtjes overheen kunnen gaan en dan zou je licht (zilver) kleurige strepen zien als het een loden leiding betreft.

 

  • Mocht je een leiding aantreffen in huis dan zou je een test kunnen uitvoeren door er tegen aan te tikken. Loden waterleidingen maken een donker, zwaar en dof geluid. Mocht je een hele lengte leiding aantreffen dan kun je bij een verdeelpunt een soldeer aansluiting tegen kunnen komen. Loden leidingen zijn nooit voorzien van koppelingen zoals waterleidingen van koper.

Voor het gebruik van water in de woning waar nog loden waterleidingen aanwezig zijn hebben wij nog enkele belangrijke tips!

  • Wanneer er water lang heeft stil gestaan (wanneer de kraan langer niet gebruikt is) zou je alle kranen minimaal 20 minuten door moeten stromen omdat het lood oplost in het water waardoor het zou kunnen dit water ingenomen wordt. Voorkom dit door de kraan ruim te laten lopen.

 

  • Laat de bovenstaande tip een dagelijks terugkomende handeling zijn maar dan ingekort in tijd. Laat de kraan een paar minuten lopen want ook ‘s nachts lost het lood lichtjes op in leiding water.

 

  • Gebruik geen warm drinkwater uit loden warmwater leidingen. Het lood van deze leidingen lost zich in warm water sneller op dan in koud water. Ook warm water uit een geiser, boiler of CV-Ketel wordt niet geadviseerd te drinken. De deeltjes van deze materialen lossen ook sneller op dan in koud water. Doe en drink warm water goed, Drink warm water uit een waterkoker, of een kokend heet waterkraan. Deze zijn gemaakt van RVS wat geen deeltjes loslaat.

 

  • Voor baby’s en kleine kinderen is het gebruik van warm water voor de fles uit loden leidingwater ook niet geschikt. Gebruik het alternatief uit een pak of flessenwater wat opgewarmd wordt.

 

Kom je er niet uit of is er geconstateerd dat er loden waterleidingen aanwezig zijn in huis en wil je deze laten vervangen?
Neem contact op met een partner in de buurt, vraag aanvullende informatie of een inspectie aan via Woningpartner of via de onderstaande button. Kom eenvoudig in contact voor het laten vervangen van loden waterleidingen bij jou in huis.

Hoofdkantoor David Ricardostraat 13-13, 7559 SH Hengelo
Openingstijden
Maandag 9:00 - 17:00
Dinsdag 9:00 - 17:00
Woensdag 9:00 - 17:00
Donderdag 9:00 - 17:00
Vrijdag 9:00 - 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Laatste nieuws