Alles veilig en vertrouwd voor in en om je woning. Samen met onze partners staan wij voor je klaar!

Alles voor in en om de woning
Voor iedere woning
Voor iedereen
Volledig comfortabel

Hoe herken je houtrot aan je woning?

3 minuten
-
Woningpartner
Houtrot is een proces dat ontstaat door schimmels wat biologische afbraak van het hout veroorzaakt. Meestal speelt een combinatie van vier factoren een grote rol.

Hoe herken je houtrot in een kozijn, raam of deur?
Wij geven je 5 tips!

Houtrot is een proces dat ontstaat door schimmels wat biologische afbraak van het hout veroorzaakt. Meestal speelt een combinatie van vier factoren een grote rol. Vocht, warmte, zuurstof en een voedzame ondergrond. Er is alleen spraken van houtrot wanneer hout voor een (lange) tijd is blootgesteld aan bijvoorbeeld een lekkage of langdurige condensatie.

Belangrijke kenmerken van houtrot in kozijnen, ramen of deuren zijn:

  1. Vochtigheid: Houtrot kan alleen ontstaan als het hout blootgesteld is aan vocht, bijvoorbeeld door lekkage of condensatie.

  2. Schimmels: Houtrot wordt veroorzaakt door specifieke soorten schimmels die hout afbreken.
     
  3. Kleur: Houtrot kan variëren van lichtgeel tot donkerbruin of zelfs zwart, afhankelijk van het soort schimmel en het hout dat aangetast is maakt ieder situatie anders.
     
  4. Structuur: Houtrot kan bijzonder snel grote veranderingen laten zien. Het kan snel leiden tot het verzwakken en vervormen van het bestaande hout van bijvoorbeeld je kozijn, raam of deur. Mochten er lange tijd niets aan gedaan worden dan kan het zelfs leiden tot structurele problemen in bepaalde constructies in huis.
     
  5. Geur: Sommige soorten houtrot geven een vieze maar wel kenmerkende, muffe en doffe af. Wanneer bij een houten kozijn het houtrot naar de  binnenzijde is getrokken kan het bij vlagen ruikbaar zijn in de woonkamer.

Wij adviseren het niet om houtrotherstel zelf uit te voeren Laat het over aan een vakman van Woningpartner!

Het herstellen van houtrot in een bepaald onderdeel van, in en om een gevel van je woonhuis is niet eenvoudig om zelf uit te voeren. Laat staan dat de juiste producten in huis worden gehaald die ontzettend prijzig zijn, Voor houtrot sanering zijn diverse machines nodig om de klus goed te kunnen klaren. Ook hier blijft het niet bij. De vakkennis en de kunde is het allermeest belangrijk bij de uitvoering van een houtrot saneringsklus. Laat houtrot professioneel herstellen door Woningpartner. Zo weet je zeker dat er alles aan gedaan wordt om houtrot goed te herstellen.

Hoe kun je houtrot voorkomen?

Houtrot volledig voorkomen in een bestaande woning met houten kozijnen en houten gevels en boeidelen is niet onmogelijk. Onze stelregel: Onderhoud is behoud gaat bij iedere woning op. Goed onderhouden gevels, boeidelen, kozijnen, ramen en deuren minimaliseren de kans op houtrot enorm. Wij onderhouden woningen die ruim 100 jaar oud zijn en woningen die 5 jaar oud zijn. Het jaartal van een woning speelt niet altijd een rol maar het belang van goed bijhouden kan van cruciaal belang zijn.

Schakel een specialist in voor het herstellen, verwijderen of onderhouden van houten kozijnen, ramen en deuren.

Duurzaam herstel en bescherming van houten delen

De belangrijkste stappen voor het duurzaam herstellen van houten delen is het aanpakken van de eventuele veroorzaker van houtrot in de houten delen: De bron. De eventuele veroorzaker van het houtrot in een kozijn kan bijvoorbeeld een lekkage zijn of een slechte hechting van kitranden van de aanwezige glasruit. Het is daarom erg verstandig om houtrot herstel door een professionele vakman te laten controleren en uit te laten voeren. Via Woningpartner kunnen er diverse oplossingen geboden worden afhankelijk van de grootte van de te herstellen delen.

Soms komt er meer bij kijken dan alleen kleine oppervlakkige herstelwerkzaamheden. Deelvervanging kan soms noodzakelijk zijn in combinatie met een 2 componenten (2k) reparatiepasta of dienen er andere noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd te worden om het gewenste resultaat te behalen. Houtrot herstelwerkzaamheden worden over het algemeen volledig en op kleur hersteld en opgeleverd. Ook de veroorzaker : Een eventuele lekkage kan door en via Woningpartner eenvoudig opgelost worden.

Volledig ontzorgd worden en het woningonderhoud of herstel van een eventuele schade aan de woning uitbesteden? Neem dan eenvoudig contact met ons op via het contactformulier op onze Woningpartner website of schakel eenvoudig een specialist in voor het herstellen of uitvoeren van deze werkzaamheden aan huis.

Hoofdkantoor David Ricardostraat 13-13, 7559 SH Hengelo
Openingstijden
Maandag 9:00 - 17:00
Dinsdag 9:00 - 17:00
Woensdag 9:00 - 17:00
Donderdag 9:00 - 17:00
Vrijdag 9:00 - 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Laatste nieuws