Alles veilig en vertrouwd voor in en om je woning. Samen met onze partners staan wij voor je klaar!

Alles voor in en om de woning
Voor iedere woning
Voor iedereen
Volledig comfortabel

10 tips om een brand in huis te vermijden

Met deze 10 tips maken wij het makkelijker om je huis te voorzien van de juiste brandpreventiemiddelen en je bewust te maken van de gevaren van een mogelijke woningbrand. Nog steeds is er een stijgende lijn te zien in het aantal woningbranden en het aantal slachtoffers van woningbranden.

De tijden van een brand bij mij in huis dat overkomt mij niet of ik hoor of ruik het wel wanneer er een brand ontstaat en ik ben toch verzekerd tegen brand is verleden tijd. Door de toename van electronisch apparatuur en de stijging van laadapparatuur waarmee accu’s van bijvoorbeeld mobiele apparaten of fietsen mee opgeladen worden is ook het risico verhoogd en is de kans dat er een woningbrand ontstaat vele malen hoger dan een aantal jaren gelenden. Vorig jaar zijn er 7700 woningbranden geweest waarbij het voor 34 slachtoffers fataal is geworden.

Zorg voor een brandveilige woning! Wees bewust, weet wat de gevaren zijn van brand en zorg dat je goed voorbereid bent.

https://www.brandweer.nl/wp-content/uploads/2022/04/Rookhuis-Slimste-Huis.jpg

1. Hang rookmelders en hittemelders op in je huis!

Dit is naast de rookmelderplicht voor iedere woningeigenaar het minimale wat je zou moeten doen. Op iedere verdieping een rookmelder (het liefst voorzien van een 10 jarige batterij) Wij raden je aan om ook rookmelders op te hangen in iedere slaapkamer.

Een hittemelder hang je in veel gevallen op in de keuken en/of in de overloop die aansluit op de badkamer. Staat er in de schuur een door een verbrandingsmotor aangedreven voertuig? Dan adviseren wij je om ook hier een hitte melder op te hangen. Zo voorkom je vals alarm als dit voertuig hier eventueel gestart of uitgezet wordt.

2. Hang brandblussers en blusdekens op!

Wanneer rookmelders rook waarnemen signaleren hittemelders een hoge temperatuur. Wanneer rook- en hittemelders afgaan betekent dit gevaar! Een beginnende brand is een feit. Door het in huis hebben van brandblussers zou je een beginnende brand zelf kunnen blussen en erger (een woningbrand) eventueel kunnen voorkomen.

Zet een handblusser neer of hang deze op in de keuken, hang een 3 liter brandblusser op in in de vluchtroute en doe dit op iedere verdieping. Deze 3 liter blussers zijn zeer geschikt voor bij jou in huis. Een brand meld zich niet en niemand kan zeggen waar deze bij jou in huis zal beginnen. Een keukenbrand is in veel situaties de aanleiding geweest maar rand- en laadapparatuur en een meterkastrand is ook in opkomst.  Zorg daarom voor goede brandblussers in je woning.

Een blusdeken hang je op in de keuken en in de vluchtroute van je woning.
Iedere bewoner zou de plek waar je een blusdeken ophangt makkelijk moeten kunnen bereiken en moeten weten waar deze opgehangen is. Woon je met meerdere mensen in een woning of woongebouw dan maak je gezamenlijk een afspraak over hoe je de weg naar buiten makkelijk kunt bereiken bij calamiteiten.

Brandblussers en blusdekens voor in huis

3. Hang een gasmelder op in huis!

Een gaslekkage is onvoorspelbaar. Iedere bestaande woning die gebouwd is voor 2018 is nog voorzien van een gasleiding in huis. De woning wordt verwarmt door een cv-ketel die ook het warme water tapwater geeft en in veel situaties wordt er ook nog op een gaskookplaat gekookt. Echte cijfers zijn hiervan niet bekend omdat veel woningeigenaren een gaslek niet melden en woningcorporaties gaslekken niet registreren. De cijfers van vastgestelde gaslekkages in woningen (waar de brandweer bij aanwezig is geweest) is in 2022 182 x in 2023 164 x geweest.

We kunnen vaststellen dat het daadwerkelijke aantallen waar ook lekkages van een gasslang aan de kookplaat onder valt vele malen hoger is dan de geregistreerde aantallen. Een gaslekkage ruik je wel in tegenstelling tot een koolmonoxide lekkage die afkomstig is van een defect in of van een gasverbrandingstoestel.

4. Bespreek, oefen en bereid je vluchtwegen in huis voor!

Veilig je woning kunnen verlaten is erg belangrijk. Een brand in huis verspreid zich snel zorg daarom jij en je medebewoners niet opgesloten worden door een vuurzee in je eigen huis. Een vluchtroute is een veilige weg om je huis te verlaten bij calamiteiten. Zorg dat niets in deze vluchtweg een obstakel vormt om te vallen of opgesloten te worden. Veilig thuis en snel uit huis bij een calamiteit.

De stelregel van Woningpartner maken wij aan iedereen duidelijk. Door het wonen op bovenliggende verdiepingen is het aan te raden om een brandladder of vluchtladder in huis te hebben. Deze worden snel uitgerold wanneer je uit een raam, opening of een dakraam moet vluchten. Zorg daarom in iedere woning vanaf de eerste verdieping voor een vluchtladder in huis.

Vluchten uit huis via een vluchtladder
Deuren in huis dicht geeft extra tijd

5. Alle deuren dicht. Voorkom verspreiding en uitbereiding van brand!

Door de deuren in huis dicht te doen voorkom je dat giftige rook zich snel spreid in huis. rook is een grote oorzaak van verstikking tijdens een woningbrand en het zorgt ervoor dat je nog extra tijd krijgt om te vluchten. Vooral voor mensen op leeftijd of mensen die moeilijk te been zijn is tijd het meest noodzakelijke om te vluchten tijdens een brand.

Wanneer een technisch gebrek zoals een klemmende deur of een slot wat kapot is verholpen zal moeten worden neem je eenvoudig contact op met een partner in de buurt of maak je een reparatieafspraak via Woningpartner. Wij zorgen voor een veilige woning en leefomgeving. Woon je in een huurhuis? neem dan contact op met de woningeigenaar, deze reparaties zijn namelijk voor rekening van verhuurder.

6. Laat technische installaties in huis onderhouden door een vakman van Woningpartner!

Voor bijvoorbeeld een cv-ketel met een vermogen dat lager is dan 20 kW is het onderhoud hieraan nog niet wettelijk verplicht. Maar het wordt daar alle instanties zeker aangeraden om de cv-ketel eens per twee jaar te laten onderhouden. Er zijn al een aantal verzekeringsmaatschappijen die dit wel verplichten maar het is in Nederland bij de wet nog niet vastgelegd. Het zelfde geld voor bijvoorbeeld je geiser en gas of houtkachel. Laat deze minimaal eens per twee jaar controleren door een gecertificeerde vakman van Woningpartner en zorg ervoor dat je er alles aan doet om te wonen in een veilige woning.

Periodiek onderhoud zorgt dat storingen vaker uitblijven, de ketel optimaal blijft werken op momenten dat je deze het hardst nodig hebt door de juiste afstellingen op het moment van onderhoud uitvoeren kun je hier ook nog eens geld mee besparen.

Wil jij zorgeloos blijven wonen? Sluit dan een onderhoudscontract af via Woningpartner. Hiermee ben je standaard verzekerd van vakkundig en periodiek onderhoud aan de technische installaties in huis wat uitgevoerd wordt door CO- gecertificeerde monteurs en is er altijd (24/7) hulp mogelijk bij een storing in huis. Via Woningpartner bepaal je zelf welke dekking en hulp je zou willen in of om je woning en zo is er altijd een contract dat het beste bij jou situatie past.

Hierdoor heeft u minder kans op storingen en werkt de ketel beter. Ook kan periodiek onderhoud gevaarlijke situaties voorkomen, zoals koolmonoxidevergiftiging. Maar er zijn meer redenen om de cv-ketel regelmatig te laten onderhouden.

Onderhoud technische installaties in huis goed
Huis Schoon, heel en veilig houden

 7. Schoon, heel en veilig in en om je woning!

Een schone opgeruimde woning maakt technische gebreken zichtbaar. Veiligheid in huis begint met goed onderhoud, geen gebreken en technische goed onderhouden installaties en apparatuur. Ook een schone installatie en schone afvoer van bijvoorbeeld je houtkachel, gaskachel of je geiser behoren tot de schoon heel en veilig in huis regel. Wanneer je niet weet waar je moet beginnen of hulp om welke reden dan ook noodzakelijk is kun je eenvoudig contact met Woningpartner opnemen. Woningpartner werkt door heel Nederland en met tal van woningcorporaties, verzekeraars samen om het beste voor jou en je woning te bereiken.

8. Ventileer regelmatig en zorg dat niets aan het toeval overgelaten wordt!

Voor een goede luchtkwaliteit in huis is goed ventileren van essentieel belang. Ventileer dagelijks minimaal 15 minuten door ramen te openen. Voor de brandveiligheid is dit ook van belang om te voorkomen dat de warmte zich in huis ophoopt en mogelijk een brand kan veroorzaken.

Naast de reden van brandveiligheid is een schone en frisse lucht in huis is erg belangrijk voor de gezondheid van jezelf en je medebewoners. lucht in huis is meer vervuild dan je zou denken. Wanneer je dichtbij een drukke weg woont, is de lucht buiten soms schoner dan de lucht binnen in je huis. Door minimaal 15 minuten goed te ventileren in huis vervang je vervuilde lucht door schone(re) frisse lucht. Wanneer je niet voldoende ventileert zou je ook last krijgen van de volgende symptomen

  • hoofdpijn
  • benauwdheid
  • dufheid
  • een droge keel, een droge neus en droge ogen

Zorg daarom voor een goede en voldoende ventilatie in huis.

Ventileer in huis voorkom brandgevaar en creër een gezonde leefklimaat
voorkom overbelasting. Controleer regelmatig!

9. Controleer regelmatig elektrisch apparatuur in huis op gebreken en overbelasting!

Een gebrek is aan kabels en apparatuur komt ook veelvuldig voor in het rijtje van beginnende branden in huis. Stekkers met losliggende (blote) kabels dienen direct vervangen te worden. Het doorlussen van verlengkabel op verlengkabel zorgt voor overbelasting en vergroot de kans op een kortsluiting. Gebruik daarom alleen kabels, snoeren en verlengdozen wanneer ze heel zijn.

10. Brandbare stoffen houd je uit de buurt van hittebronnen!

Zorg ervoor dat ontvlambare stoffen zoals brandbare vloeistoffen, terpentine, wasbenzine, papier of gasflessen voor de bbq of terrasverwarmer uit de buurt van warmtebronnen blijven. In huis is dit bijvoorbeeld de oven, hout of gaskachel.

Veilig wonen voor iedereen!